streda 23. septembra 2015

Ako sušíte bylinky ?

Veľmi opatrne a šetrne som sa pustila do strihania byliniek v mojom maličkom záhone.  Neviem či už mám, či nie, neviem , ako ich sušiť .. teda viem, že v tieni v suchu, ale či obrať listy napr.šalvie a mäty, ktoré sú obrie, alebo to všetko nechať na stonke usušiť... Keď budú vysušené pomlieť, alebo nechať na stonkách  a ak  na stonkách, ako to uskladniť na zimu ?  No prosto, kto má chuť mi odpovedať, ako to robíte Vy, alebo mi viete do komentárov napísať link na nejaký príspevok, budem fakt rada !  A čo všetko sa mi podarilo dopestovať ? Yzop, magi, šalvia, tymian, saturejka, majorán, rozmarín obyčajný aj popínavý, tri druhy mäty, medovka a dokonca som si s letničkami priniesla rukolu , keď som prišla na to, že je to naozaj rukola a nie burina presadila som rastlinku asi 6 cm vysokú k bylinkám a tá sa rozkošatila neuveriteľným spôsobom tak ,že z nej chodíme do šalátov trhať celé leto. Nedá sa porovnať s tou kúpenou, ktorá je za chvíľu, ako handrička.Tá naša je taká pevná a štipľavá, že je to ozajstný pôžitok .















najbližšie na fotke  naša rukola
Naša rukola v ľavo dole.
Krásne tvorenie praje Erika !

7 komentárov:

  1. Milá Eriko, ráda ti odpovím na tvoji otázku jak sušit bylinky. Já suším nejraději celé celé stonky svázané do malých svazků a pověšeně někde na vzdušném místě. Máme nahoře na schodišti místo, tak je tam zavěšuji. a kontroluji, až jsou lístečky šustivé, tak je sundám a ze stonků stáhnu prsty a dám do uzavíratelných sklenic na tmavé místo. některé rostlinky proženu elektrickým mlýnkem (nezabírají potom tolik místa). a třeba majoránku, tu také stříhám i se stonky a pěkně rozložím na síto a usuším takto. Jen chci upozornit na to, že bylinky by se nejlépe měly sbírat do konce září, kdy ještě není takové vlhko, ony potom to vlhko drží v sobě a rády uskladněné plesniví. Snad jsem ti poradila a něco si z mých rad vezmeš.
    krásný den Majka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jé a ještě jednu radu našich babiček, yzop nastříhám a svážu velký svazek a zavěšuji na horní trám na schodišti u půdy, prý chrání naše domovy před zlými silami a ohněm.
    Majka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Šikulka je Monika z :
    http://unasnakopecku.blogspot.sk/
    Tá určite inšpiruje a poradí, robila som včera aj šalviový sirup podľa nej, a nastrihala som si mätu, tymiánovú dúšku,levanduľu, do vetvičiek a vyvesila do sucha...ona suší pred kozubom...
    Ale ja som minulý rok sušila lístky mäty na papieri, tento rok oreganové a bazalkové, na slniečku, na noc dávam do sucha..dnes som oregano s bazalkou, suché nadrolila do jedla a super...odložím si nadrolená, suché lístky, bez stonky..Moni spomína kávový el.mlynček a že seká aj stonky...
    Včera som si kúpila tie krásne kameninové kochle v Ikea a idem presádzať a zazimovať tymián,saturejku, palinu dračiu, bazalku, (som zvedavá dokedy vnúti vydrží)...medovka a mäta a libíček a tymiánova dúška, levandula, vydržia vonku !

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja budem stručná :) ja nesuším ale dávam ich do mrazničky... nakrájané na menšie kúsky :), pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem dievčatá ste zlaté určite budem magi mraziť a ostatné presne podľa vašich rád a Yzop už visí na ochranu :D a aj som s i opravila gramatickú chybu v tomto slove :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. u mražení dej pozor na dobře zabalené bylinky, ať ti pak v mrazničce nevoní vše po bylinkách. Nechci být moc chytrá, jen radím ze své zkušenosti. Například kopr dost voní, pažitka taky.
      měj hezký den Majka

      Odstrániť
  6. Ahoj, ja nerada suším. Zato v mrazničke mám pažítku, kôpor, mätu, medovku a mala som asi skúsiť zamraziť aj bazalku, ale nejaké hnusné chrobáky ma predbehli a celú mi ju zožrali :( Takže tak.

    OdpovedaťOdstrániť