sobota, 7. januára 2017

Lyžiarska torta

Môj otec bol vášnivý lyžiar, všetkých nás naučil skvele lyžovať, bolo to však v detstve vykúpené plačom a mnohými scénami, keď sme nemohli pozerať Kuka :D ale museli sme ísť na svah. No, všetci asi máme z detstva nejaké tie traumy, toto je tá moja :D A keďže môj tatko oslavoval 70-ku, tak mi nenapadlo nič iné, ako lyžiarik na torte. Torta je Sacherova,robím ju roky, podľa receptu z knihy Petra Novotného Ham a mňam a je fakt skvelá. Z ôsmich vajec, korpus je krásne vysoký, rozrežem ho na tri časti pílkou na torty a naplním klasicky marhuľovým lekvárom. Polejem roztopenou čokoládou Figaro s trochou masla . Teraz som na vrch rozliala trocha bielej čokolády a na pečiaci papier som nakreslila  po vrstvách stromčeky, ktoré som prilepila trochou  teplej čokolády k boku torty a navrch drevená figúrka lyžiarika a zimná lyžiarska torta je hotová.
Recept :
8 vajec,140 g polohrubej múky,140g maslo,200g horkej čokolády,
1 čaj.lyžička prášku do pečiva,160g prášk.cukor
poleva :200g horkej čokolády a 50g maslo ak je to husté prilievam trošičku mlieka /1-2 PL /
Postup:
Horkú čokoládu roztopíme nad parou,nemiešame iba ju porozkladám na dno plechovej misky a pod ňu položím zovretú vodu za 5 min je čokoláda úplne mäkká,vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky,najprv vymiešame bielky s polovicou pr.cukru a s tými istými metličkami ktorými sme miešali bielka  vymiešame maslo s pr.cukrom, len, aby sa to spojilo, netreba to nejak dlho šľahať po vyšľahaní k tomu prilievam tenkým pramienkom mierne postátu čokoládu / na 1 min. položím čokoládu už mimo horúcej vody/, aby nám netopila maslo ! Do čokoládovej zmesi potom prisypávam po lyžiciach múku s práškom do pečiva do tejto hustej zmesi pomaly pridávam vyšľahané bielky . Pečiem v tortovej forme 22cm  zhruba 40 min na 160°C. Torta pekne narastie treba ju  priebežne skúšať špajlou, aby sa veľmi nevysušila. Po upečení nechám vychladiť rozrežem na tri korpusy pílkou na torty a naplním marhuľovým lekvárom a ajh povrch pod čokoládou potieram celý marhuľovým lekvárom. Celú tortu polejem roztopenou čokoládou.Dobrú chuť !









 



Krásne tvorenie praje Erika !

2 komentáre:

  1. Ta je nádherná! Vaše nápady na dorty jsou super!
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Eri! Ta torta je skvela, urcite potesi. Prajem pohodovy rok. Pa. Monika

    OdpovedaťOdstrániť