sobota 28. februára 2015

Thajská Jamieho polievka

Túto polievku podľa Jamieho Olivera som robila prvý krát , máme  od neho inú osvedčenú s krevetami, no je nás tak veľa a  chutia nám  tak veľmi, že jeden balík za 15,-€ je fuč . Tak som sa teraz rozhodla pre inú, z kuraťa . Budete potrebovať buď chrbty a krídla, ako na klasický vývar z kuraťa, alebo tam hodíte celé kuriatko,  tak je to v originál recepte. Táto polievka je  o tom, že sa z nej máte zasýtiť mäsom . Ja kupujem bio kuriatka a polievkové zmesi, ktoré si balím sa mi hromadia, lebo vývar nerobím tak často . Tak som do tejto vyvarila tri polievkové balíčky -krky , krídla a chrbty nech je toho mäsa veľa.

               Ingrediencie :
                2 ks citrónová tráva /Metro ,tam ju dostanem vždy/
                      1šalotka/kľudne aj obyč.cibuľa/
                       1až 2 limetky/kto, ako má rád kyslé/
                       3PL ustricová omáčka
                       3PL sójová omáčka
                        1 čerstvú čili papričku / kto nemá rád ostré vynechá/ vývar je len mierne štipľavý
                        soľ podľa chuti
                        asi 6cm dlhý kus očisteného zázvoru
                        1 bal čerstvého koriandra
                          1 bal čínskych  širokých rezancov 
                         kura celé alebo polievková zmes, ako na klasický vývar
                         1 konzerva kokos. mlieko
                          2 l vody /polievku varím v 3l hrnci, po pridaní toho väčšieho množstva mäsa ,to odhadujem na 2 l vývaru/
Do hrnca dáme variť kura , keď začína vrieť, zbierame penu. Keď je vývar čistý , pridáme v mažiari  na hrubo rozmliaždenú citrónovú trávu /pred tým ju zbavíme vrchnej vrstvy,tak, ako jarnú cibuľku/ a rozmliaždený očistený zázvor,  celú šalotku ,celú čili papričku, ustricovú om. a sójovú om. Pridáme soľ a varíme. ako klasický kurací vývar . Ochutnávajte aj počas varenia, nebude to  ešte ono , no jasne by ste mali cítiť príchuť sójovky , a trocha menej ustricovej  omáčky . Keď je kura hotové, nakoniec pridávame šťavu z 1 príp.2 limetiek a na záver kokos mlieko, už nevaríme. Chuť má byť ostro- kyslá ,ale z tej limetky to nie je kyslosť, akú by ste očakávali, je to veľmi voňavé a z kokosového mlieka, lahodné.  Čínske rezance iba zalejeme vriacou vodou bez soli a necháme ich v nej postáť asi 5min., nesmú sa variť !!!
Servírujeme na tanier tak, že naložíme rezance, na ne obraté mäso z kuraťa a  zalejeme vývarom, posypeme pokrájanou vňaťou z koriandra. Ja som dnes zohnala aj baby lusky hrášku, ten nebol v originál recepte, ale ja ich do týchto polievok pridávam , ak ich zoženiem a  robím ho jednoducho.Na panvici ho opražím na olivovom oleji s trochou sójovej omáčky. Potom ich len pridám do taniera. Komu je málo ostrá, ako môjmu prostrednému synovi , nech si pridá trocha chili rovno do taniera. 
Je to skvelá obmena  vývaru , ak sa nezľaknete ingrediencií , nepokladám ju za   zložitejšiu, ako klasický vývar. Moje deti ju zbožňujú!








Dobrú chuť !                        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára